Oli todella mukava ja mielenkiintoinen viikonloppu. Hipun kasvattaja oli järjestänyt kasvateilleen paimennusviikonlopun Kuttukuun vuohi- ja lammastilalle. Mukana oli noin 12 heeleriä omistajineen. Paimentaessa apukoirana toimi tilan oma bordercollie jonka työskentelyä oli ilo katsella.

Lauantaina majoitus paikassamme Viitakossa oli teoriaa paimentamisesta ja sunnuntaina pääsimme tosi toimiin. Ensin harjoiteltiin viidellä lampaalla pyöröhäkissä ja sen jälkeen päästiin kuljettamaan 20-30 lammas/ vuohen laumaa. Oli ihana katsella kuinka heelerit syttyivät tuohon paimentamiseen, suurin osa koirista ei ollut koskaan tavannut lampaita.

Hippu oli tosi rohkea ja ymmärsi heti mitä niille lampaille pitää tehdä. Hienosti Hippu liikkui niiden takana ja sivuilla ja heti kun joku karkasi laumasta Hippu palautti sen takaisin laumaan. Siitä oikein näki kuinka se nautti paimentamisesta. Hippu ei käyttänyt ääntään muuta kuin silloin kun lammas piti palauttaa takaisin laumaan.

Hauskuutta piti myös järjestää ja pari kertaa Hippu juoksi katsomaan kuvaamassa ollutta isäntäänsä / emäntäänsä.

Ohjaajamme Sinikka Kumpusalmi antoi kaikille koirille myös kirjalliset ohjeet. Tässä lausunto Hipun työskentelystä:

Koiran ensikontakti paimennettaviin eläimiin: " Ei jännitä. Pyöröhäkkiin meno ei tuota tuskaa."

Koiran paimennusominaisuudet ensimäisen harjoituksen perusteella: " Ensin nojaa tottikseen & omistaja suhteeseen, mutta otteet heti varmat ja toimivat. Lauma liikkuu kyselemättä vaikkei käytä ääntä. Rohkea, reipas, ottaa nopeasti karkaavat eläimet haltuun. Nätisti käsittelee eläimiä, ei pelkää mitään. Mukava, potentiaalia on. Tykkää hommasta! "

Koiran paimennusominaisuudet toisen harjoituksen perusteella: " Toiseen harjoitukseen tulee vahvasti vietittyen, hakee paljon omistajan " topakkaa " otetta jotta jaksaisi pitkäkestoisuutta, mutta tajuaa homman hienosti. Erityisen hieno silmä palauttamaan karkulaiset laumaan! Vahva koira! Ovela! "

Muuta huomioitavaa ( esim. kyky rauhoittua työskentelyn yhteydessä) : " Hieno! "

Nyt täytyy vaan toivoa että joskus taas tulee mahdollisuus päästä paimentamaan. Oikein paljon kiitoksia kaikille mukavasta viikonlopusta!

891185.jpg

891191.jpg

Tyttäremme Anni 6 v oli tehnyt Hipulle tälläisen söpön piirrustuksen aiheeseen liittyen:

891902.jpg